De ervarings­deskundige benadering

Tijdens het herstel van een psychische aandoening of verslaving ontdek je nieuwe manieren om te leven met je kwetsbaarheid. Je hebt ervaren wat je herstel belemmert en bevordert.

Ervaringskennis

Door reflectie over deze ervaringen met anderen, ontwikkel je ervaringskennis. Je krijgt een beeld van wat goede voorwaarden zijn voor een herstelproces van een ander. Een ervaringsdeskundige heeft het vermogen om met zijn ervaringskennis ook voor een ander ruimte te maken voor herstel.

Ervarings­deskundig­heid ontwikkelen

Je leert in deze cursus wat ervaringsdeskundigheid is en op welke manieren jij je ervaringskennis kunt gebruiken. Je krijgt informatie over vrijwilligerswerk als herstelondersteuner of cliëntondersteuner, voorlichter of gastspreker, als begeleider van zelfhulpgroepen, trainingen en cursussen, of als beleidsadviseur/ belangenbehartiger. Na het volgen van de cursus Ervaringsdeskundige benadering kun je je ervaringskennis inzetten als vrijwilliger bij De Hoofdzaak. De cursus Ervaringsdeskundige benadering bestaat uit zes bijeenkomsten.

Voortraject

Voordat je kunt beginnen aan de cursus Ervaringsdeskundige benadering moet je eerst de cursussen ‘Zicht op herstel’ en ‘Jouw herstelverhaal’ hebben afgerond. Daarnaast gaan wij met je in gesprek om te kijken welke ideeën en mogelijkheden er zijn voor vrijwilligerswerk. Je kunt bij de cursus Jouw herstelverhaal doorgeven aan de cursusbegeleiders dat je belangstelling hebt. Of neem contact op met een teamcoördinator uit jouw regio.’