Ontdek hoe De Hoofdzaak zich inzet voor voorlichting, informatie en advies over psychische kwetsbaarheid. Van actieve lessen op scholen tot het delen van ervaringsverhalen, wij streven naar begrip en ondersteuning voor mensen met psychische gevoeligheid. Neem contact op met ons voor begeleiding, infotafels en online themabijeenkomsten met ervaringsdeskundigen.

Advies en Info


Voorlichting en Informatie

Naast begeleiding, cursussen en activiteiten voor deelnemers, zet De Hoofdzaak zich in voor advies en informatie voor verschillende doelen en doelgroepen. We vinden het belangrijk dat mensen zelf goed leren leven met hun psychische kwetsbaarheid. Maar het is ook belangrijk dat er ruimte en begrip is in de samenleving voor mensen met psychische gevoeligheid.

Daarom bieden we actief lessen op scholen en voorlichting aan maatschappelijke groepen en organisaties. Vanuit onze ervaringsdeskundigheid dragen we ook graag bij aan ontwikkelingen in de zorg en het beleid, bijvoorbeeld bij GGZ-aanbieders en gemeenten.

Advies

Wat betreft het omgaan met psychische kwetsbaarheid zijn we terughoudend met het geven van advies. We bieden geen therapie of behandeling. Ons uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen weg hierin heeft, waarbij we hooguit kunnen begeleiden en een rijke ontwikkelruimte kunnen bieden.

We geven wel deels advies over “randvoorwaarden” voor een prettig leven, zoals op het gebied van wonen, werken, financiën en sociale contacten. Vaak verwijzen we ook gericht door naar andere organisaties die daarbij kunnen helpen. In samenwerking met lokale welzijnsorganisaties verzorgen we soms ook “infotafels” in wijkcentra en dorpshuizen.

Neem contact op met De Hoofdzaak in jouw omgeving om te informeren wat we hierin kunnen betekenen.

Ervaringsdeskundigheid

Ben je een naaste van iemand met een psychische kwetsbaarheid? Of werk je als professional met mensen met psychische problematiek? Het kan nuttig zijn om met een ervaringsdeskundige te praten over hoe je iemand het beste kunt ondersteunen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, zodat we kunnen kijken met welke ervaringsdeskundige je het beste kunt spreken.

Bij onze online themabijeenkomsten kun je luisteren naar ervaringen en herstelverhalen van ervaringsdeskundigen. Er is ruimte om vragen te stellen. Deze bijeenkomsten bieden vaak herkenning voor de een en inzicht voor de ander. Iedereen is welkom.

Meer weten?

Geïnteresseerd in het verkennen van onze mogelijkheden op het gebied van voorlichting en advies vanuit ervaringsdeskundigheid?