| | |

Crisiskaart

“Een crisiskaart komt voor mij op als ik er zelf geen woorden meer voor heb.”

Wat is een crisiskaart?

Een crisiskaart is een klein document waar op staat wat er moet gebeuren als er een psychische crisis optreedt. Het is de bedoeling dat deze samen met een ervaringsdeskundige wordt ingevuld. Je kunt dit doen op een moment dat je helder voor ogen hebt wat je wel en niet wenst in geval van een crisis. Hiermee wordt voorkomen dat er beslissingen over je worden genomen, op een moment dat je niet of nauwelijks in staat bent aan te geven wat er aan de hand is en wat het beste gedaan kan worden. De crisiskaart is een document van jou zelf, zo vorm gegeven dat je het altijd bij de hand kunt hebben. Deze kaart biedt onmiddellijk informatie aan wie je hem laat zien.

Wat kan er op een crisiskaart staan?

Op een crisiskaart worden persoonlijke gegevens genoteerd. Maar ook:

  • Vertrouwenspersonen
  • Medicijngebruik
  • Diagnose of omschrijving van een crisissituatie
  • Afspraken met de huisarts of de behandelaar
  • Wensen
  • Praktische informatie: huisdieren die verzorgen nodig hebben

Je bepaalt helemaal zelf hoeveel informatie er op de kaart komt te staan. Alle afspraken staan zowel op de crisiskaart als in een dossier dat evt bij de crisisdienst bewaard wordt. Je bepaalt zelf of bijvoorbeeld ook je huisarts over deze gegevens mag beschikken. Je privacy wordt te allen tijde gewaarborgd.

Waarom een crisiskaart?

Wie in crisis raakt, is meestal minder goed in staat om aan geven wat hij nodig heeft. Hulpverleners moeten dan gissen naar de beste aanpak.

Mensen hebben de ervaring dat tijdens een crisis niet altijd op hun behoefte ingespeeld kan worden, omdat er te weinig over hen bekend is. Tijdens een crisis zijn zij vaak zelf niet in staat voldoende informatie te geven en de vaste hulpverlener is vaak niet direct te bereiken. Hulp kan sneller ingezet worden als de hulpverlener en de omgeving direct de juiste gegevens hebben.

In goede doen kunnen veel mensen wel aangeven wat ze nodig hebben als ze in crisis raken; zeker als er eerder een crisis heeft plaatsgevonden. Als je je hierin herkent kun je je wensen nu vast laten leggen in een kaart: De crisiskaart. De crisiskaart is in enkele andere regio’s al met succes geïntroduceerd. Je hebt dan de belangrijkste zaken alvast goed geregeld. Dat is een zorg minder.

Hoe kom je aan een crisiskaart?

Als je denkt dat een crisiskaart nuttig voor je zou kunnen zijn, kun je dit bespreken met de crisiskaartconsulent in uw regio. Hij of zij zal je verder op de hoogte brengen.

Aanmelden voor crisiskaart

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ik ben
We vragen de 4 cijfers van je postcode zijn nodig om geanonimiseerde verantwoording te kunnen afleggen bij onze subsidieverstrekkers.
Deze vragen wij om contact met je op te kunnen nemen.
E-mailadres*
Je krijgt een ontvangstbevestiging van je aanmelding.
Op welke wijze wil je dat we contact met je opnemen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.