In gesprek met elkaar

Je eigen zorgen, behoeftes, problemen en ervaringen delen, maar ook herkenning en erkenning vinden. De zelfhulpgroepen van Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak zijn bedoeld voor mensen met een psychische, psychosociale of maatschappelijke kwetsbaarheid

‘In gesprek met elkaar’ is in 2006 opgezet door Elly van der Zee. “We hebben het natuurlijk niet over een broodje kopen bij de bakker. Er wordt écht met elkaar gepraat in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld over levensvragen of over de liefde. Iedereen mag er iets over zeggen en anderen mogen daar vervolgens op reageren. Maar altijd zónder oordeel”, benadrukt Elly. “Dat vinden we heel belangrijk, net als goed luisteren naar elkaar.” Elke week is er een wisselende gespreksleider. Hij of zij geeft de aanzet voor een gesprek, maar eigen inbreng is ook altijd welkom. Een gedicht, schilderij of foto kan ook de aanleiding zijn voor een gespreksonderwerp. Elly was ooit zelf deelnemer in een dergelijke groep en had daar veel baat bij. “Na zo’n bijeenkomst voelde ik me een stuk prettiger. Het is fijn om over iets anders te praten dan alleen maar bezig te zijn met de sores in je hoofd. De groep is bedoeld voor kwetsbare mensen, maar eigenlijk is iedereen van harte welkom. We hebben allemaal onze psychische kwetsbaarheid. Sommige mensen missen thuis een gesprekspartner en willen bepaalde dingen tóch met iemand bespreken. Deze groep is dan een uitkomst.”

‘In gesprek met elkaar’ vindt elke vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur plaats. Aanmelden is gewoonlijk niet nodig. In verband met Corona vragen we je van tevoren even te laten weten dat je wilt komen.