Krachtig uit kwetsbaarheid
Als we heftige dingen meemaken in het leven, kunnen we soms reageren vanuit overlevingsmechanismen om onszelf staande te houden. We trekken ons bijvoorbeeld terug, reageren niet meer of juist te heftig, we worden somber of zijn te aanwezig, waardoor we de scherpe pijn niet meer ervaren. De impact die heftige ervaringen op ons leven hebben kan behoorlijk verschillen. Er zijn ook verschillende beschermende factoren die een rol kunnen spelen. Zoals menselijke steun.
Troostende woorden of kalmerende armen om ons heen zorgen ervoor dat we kunnen ontladen en kalmeren. De heftige gebeurtenissen verdwijnen er niet door, maar je hoeft de impact die de gebeurtenissen op jou hebben niet alleen te doorstaan.
In de groep hebben we een luisterend oor voor elkaars verhalen. De gebeurtenissen van alledag zijn daarbij de leidraad. We bespreken gebeurtenissen waardoor we geraakt worden en hoe we daardoor geraakt worden, en proberen te begrijpen hoe onze oude pijn hierin een rol speelt. Door elkaar aan te horen, te steunen, soms te stimuleren om buiten onze comfort zone te kijken, maar vooral ook te troosten, krijgen we de mogelijkheid stapje voor stapje te helen.
Waar eerst gevoelens als angst, boosheid, paniek of terugtrekkend gedrag de boventoon voerde, ontstaat er steeds meer veilige ruimte om kwetsbaar te blijven. Door onszelf waar te nemen en niet direct te reageren vanuit oude verdedigingsmechanismen krijgen we een gevoel van kracht. Een gevoel dat we meer in verbinding met onszelf en de anderen kunnen blijven.
Wanneer
Om de week op maandag, van 14.00-16.30 (zie onze agenda voor actuele data).
Waar
Wilhelminalaan 2 in Hoorn.